Osteopathie voor honden


Osteopathie kan voor iedere hond zinvol zijn, zowel preventief als ter behandeling van veel klachten. Zowel voor de honden die in de sport of shows lopen, als de gezelschapshond kan osteopathie een positieve bijdrage leveren aan hun gezondheid. Honden laten zich over het algemeen goed behandelen. 

 

Wanneer is het zinvol uw hond te laten behandelen met osteopathie?

Een osteopaat kan uw hond helpen bij een enorme verscheidenheid aan klachten. Hieronder zijn enkele voorbeelden genoemd, echter kan osteopathie bij vele andere klachten ook zinvol zijn. Als u twijfelt of osteopathie kan helpen bij de klachten van uw hond kunt u vrijblijvend contact opnemen. 

 

Klachten waarbij osteopathie mogelijk kan helpen:

  • Rug en nekproblemen
  • Happen naar een bepaald lichaamsdeel
  • Onregelmatig lopen, manken, slepen met een of meerdere poten, zwalken
  • Stijfheid
  • Snel in telgang lopen
  • Het regelmatig in en uit de kom schieten van de knieschijf (habituele patellaluxatie), te herkennen aan het regelmatig enkele passen met een pootje omhoog lopen.
  • Pijn/ongemak/ontwijken bij aaien of borstelen
  • Verminderde prestaties (bv. in de hondensport)
  • Problemen tijdens spelen, niet snel kunnen wenden, spelen al snel niet leuk meer vinden 
  • Moeite met traplopen
  • Niet meer op de bank of in de auto kunnen springen
  • Slechte conditie ondanks veel bewegen
  • Opstartproblemen of arthroseklachten
  • Niet lekker in hun vel zitten/ lusteloos
  • Slecht herstel na trauma/operatie/ziekte
  • Huidproblemen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Vruchtbaarheidsproblemen

 

Is een preventieve behandeling zinvol?

Ja, een preventieve behandeling is erg zinvol. Iedere hond heeft wel eens kleine 'ongelukjes' die op het eerste gezicht geen gevolgen lijken te hebben voor zijn gezondheid. Tijdens het spelen, in een botsing met een andere hond (of voorwerp), of gewoon door een misstap te maken bestaat de kans dat er blokkades in de wervelkolom of op andere plekken in het lichaam ontstaan. Deze blokkades hoeven niet persé direct klachten te geven, maar dat wil niet zeggen dat een hond er geen last van heeft. 2x per jaar preventief behandelen met osteopathie voorkomt dat uw hond in de toekomst wel klachten gaat krijgen die door deze blokkades veroorzaakt zijn. Daarnaast kan een preventieve behandeling erg zinvol zijn bij honden die wat ouder en stijver worden (bv. door arthrose). Het kan veelal de stijfheidsklachten verminderen of ervoor zorgen dat de klachten niet verergeren.

 

  

 

Wanneer is het verstandig nog even te wachten met een osteopathische behandeling?

In sommige gevallen is het beter nog even te wachten met behandelen of om helemaal niet te behandelen met osteopathie. Bij verlamming van een of meerdere pootjes is het verstandig eerst een dierenarts te raadplegen. Als de oorzaak van de verlamming bekend is, kan in overleg wel worden besloten tot het behandelen met osteopathie. Dit geldt ook voor acuut manken en acute en ernstige spijsverteringsproblemen. Als u twijfelt, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.

 

Het is veelal beter de behandeling uit te stellen bij:

  • Direct na een trauma/val/operatie/etc.*
  • Tijdens de dracht**
  • De eerste paar weken na de bevalling

 

*Het is belangrijk dat eventuele kneuzingen en andere grote verwondingen eerst herstelt zijn alvorens te behandelen met osteopathie. In sommige gevallen is het in overleg mogelijk toch direct te behandelen, maar dit verschilt per hond. Mocht u twijfelen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.

 

** Wilt u uw hond toch graag laten behandelen tijdens de dracht, neem dan even contact op en vermeld dit duidelijk alvorens het maken van een afspraak. In overleg is het soms mogelijk toch te behandelen tijdens de dracht. Het is echter van belang dat ik vooraf op de hoogte ben van de situatie, zodat ik mijn behandeling hierop aan kan passen.

 

Soms kom ik tijdens mijn onderzoek dingen tegen waarbij het belangrijk is dat uw hond eerst door een dierenarts wordt nagekeken. Om goed in te kunnen schatten of dit nodig is, is het van belang om bij aanvang van het onderzoek eventuele gebruikte medicatie en in het verleden opgelopen blessures en aandoeningen te vermelden.

 

 

De behandeling

Alvorens de behandeling te starten zal ik u als eigenaar enkele vragen stellen met betrekking tot uw hond en zijn klachten. Vervolgens onderzoek en voel ik het hele lichaam van uw hond om te zien waar beperkingen zitten. Naar aanleiding van de beperkingen die ik heb gevonden tijdens het lichamelijk onderzoek start ik een behandeling. De behandeling is veelal een combinatie van manipulaties van de wervelkolom (en indien nodig ook van andere gewrichten), bindweefseltechnieken en indien van toepassing technieken ter beïnvloeding van de organen of craniosacrale technieken. Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten, afhankelijk van de klachten en de mate waarin de hond de behandeling toelaat. Desgewenst kan ik ook een advies geven over voeding en beweging in relatie tot de klachten van uw hond.

 

Wanneer u een afspraak heeft voor een osteopathische behandeling zijn een aantal zaken van belang:

  • Een rustige omgeving om de behandeling uit te voeren, zodat de hond zich makkelijker kan ontspannen.
  • Niet kort voor de behandeling, tijdens de behandeling of vlak na de behandeling voeren. Bij voorkeur ook zo min mogelijk belonen met koekjes tijdens de behandeling, omdat dit er veelal voor zorgt dat de hond met het hoofd bij de koekjes is in plaats van zich te concentreren op de behandeling. Na de behandeling is het belonen uiteraard prima.
  • Uw hond moet schoon en droog zijn
  • Drie uur voor de behandeling niet intensief trainen/spelen/rennen. Als de spieren nog 'warm' zijn door de inspanning zijn kleine letsels soms niet tot nauwelijks op te sporen. Een rustige wandeling mag uiteraard wel. 

 

 

Na de behandeling

Voor een optimaal effect van de behandeling is het van belang dat uw hond voldoende rust krijgt na de behandeling. Dit houdt in dat er een aantal dagen na een behandeling niet intensief getraind en geen wilde spelletjes (trekspelletjes, of wilde spelletjes met andere honden) gedaan mogen worden. Tijdens deze rustperiode kan het lichaam zichzelf herstellen en kan het de tijdens de behandeling vrijgekomen afvalstoffen afvoeren. Voor de afvoer van afvalstoffen is het van belang dat uw hond wel voldoende beweging krijgt. Het is dus wel van belang veel te wandelen met uw hond. Het aantal dagen dat uw hond rust nodig heeft is afhankelijk van enkele factoren, waaronder: de ernst van de klachten, de leeftijd en de algehele conditie/fitheid van uw hond. Aan het eind van iedere behandeling krijgt u een persoonlijk advies over hoelang uw hond rust nodig heeft en over het rustig opbouwen/hervatten van eventuele sport of training.