Over osteopathie


Ontstaanswijze

Osteopathie is een geneeswijze die ruim 100 jaar geleden ontwikkeld is door Andrew Taylor Still. Deze Amerikaanse arts combineerde zijn medische kennis met zijn eigen nieuwe inzichten. De geneeskunde van toen was kwalitatief veel minder vergeleken met de huidige geneeskunde. Een medische behandeling in die tijd leidde veelal onnodig tot verergering van ziekte of zelfs tot de dood. Volgens dr. Still was er een veel betere manier om mensen te genezen die ook nog eens nauwelijks bijwerkingen kende, namelijk: osteopathie. Hij was van mening dat alle weefsels goed doorbloed moeten zijn en een zekere mate van beweging moeten vertonen om gezond te blijven. Wanneer dit niet het geval is, is het waarschijnlijk dat er in de loop van de tijd blessures/ziektes ontstaan. Door middel van veelal zachte manuele technieken herstelde hij de beweeglijkheid en de doorbloeding van de weefsels in het lichaam en was hij in staat vele mensen te genezen. 

 

 

 

Wat is osteopathie? 

Een osteopaat bekijkt het lichaam als geheel. De vele structuren in het lichaam zijn anatomisch met elkaar verbonden en kunnen in veel gevallen elkaar ook beïnvloeden. Er bestaat een nauwe relatie tussen het bewegingsapparaat, de interne organen en de structuren van de schedel. Hierdoor kan het zijn dat de osteopaat soms op hele andere plaatsen behandelt dan waar de klachten zich uiten. Een osteopaat streeft ernaar de oorzaak van de klacht weg te nemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Het kan zijn dat bij twee paarden met dezelfde klachten, bijvoorbeeld kreupelheid, de behandeling totaal verschillend is aangezien de oorzaak ook op verschillende plaatsen in het lichaam kan zitten. Het wegnemen van de oorzaak zorgt ervoor dat de klachten niet steeds terug blijven komen. Door los te maken wat los hoort te zitten verbeter je de doorbloeding en stimuleer je het lichaam zichzelf te herstellen en zijn balans weer te vinden. Een lichaam dat vrij is van beperkingen kan optimaal presteren en zal veel minder blessuregevoelig zijn.

 

 

 

Osteopathie voor dieren

Osteopathie voor dieren is een relatief onbekende behandelwijze met prachtige resultaten. Een osteopaat bekijkt uw dier in zijn geheel en lost blokkades en beperkingen door het hele lichaam op. Vaak kunnen de klachten van uw hond of paard binnen slechts enkele behandelingen opgelost worden. Onder 'Osteopathie voor paarden' en Osteopathie voor honden' kunt u enkele voorbeelden van klachten vinden waarbij osteopathie kan helpen. De gebruikte technieken worden aangepast op de klachten, maar ook op het dier als individu. Ik werk uitsluitend met mijn handen en maak dus geen gebruik van hamers of apparaten. Mede door de rustige benadering en veelal zachte technieken worden de behandelingen door de meeste dieren als prettig en ontspannen ervaren.