Stretchoefeningen voor paarden

 

Is je paard erg stijf in zijn of haar lichaam? Wil je de huidige soepelheid van je paard behouden of verbeteren? Of is het te slecht weer om te rijden? Dan zijn deze stretchoefeningen wellicht interessant voor jou en je paard. Stretchen kan op veel verschillende manieren met iedere manier zijn eigen doel. De carrot stretches zijn de meest bekende vorm van stretchoefeningen. Misschien heb je er wel eens van gehoord. In het onderstaande filmpje worden een paar van deze oefeningen gedemonstreerd.

 

https://www.youtube.com/watch?v=qp80bzXjnes

 

Start altijd rustig met de oefeningen. Begin met een kleine beweging te vragen en maak deze langzaam groter. Je wilt dat je paard rustig zijn spieren oprekt, maar let goed op dat je niet te veel vraagt. Je wilt immers niet dat je paard gaat forceren en een blessure oploopt. Je kunt het een beetje met je eigen lichaam vergelijken. Als je nooit lenig bent geweest, kun je ook niet binnen enkele dagen de split. Begin dus makkelijk en maak het in de loop van de weken steeds een beetje moeilijker.

 

Wat heb je nodig?

Een lange wortel of wat brokjes is alles wat je nodig hebt om deze oefeningen uit te voeren. Blijft je paard niet stilstaan tijdens de oefeningen en draait hij of zij steeds met zijn achterhand weg? Dan kan het handig zijn je paard langs een muur te laten staan tijdens het oefenen.

 

Welke oefeningen kan ik doen?

Oefening 1: Laat je paard zijn hoofd naar beneden brengen richting de buitenkant van zijn voorhoef. Hou deze houding waar mogelijk een aantal seconden vast. Laat je paard weer rustig omhoog komen en herhaal dan de oefening. Doe deze oefening 3x naar de linker hoef en 3x naar de rechter hoef.

Oefening 2: Laat je paard zijn hoofd naar beneden brengen midden tussen de beide voorbenen door. Hou deze houding waar mogelijk een aantal seconden vast. Laat je paard weer rustig omhoog komen en herhaal dan de oefening. Doe deze oefening 3x.

Oefening 3: Vraag je paard zijwaarts te buigen met zijn hals en rug. Laat je paard hierbij zijn hoofd richting zijn flank bewegen. Hou deze houding waar mogelijk een aantal seconden vast. Laat je paard weer rustig terug gaan naar zijn normale houding en herhaal dan de oefening. Doe deze oefening 3x naar links en 3x naar rechts.

Oefening 4: Deze oefening lijkt qua uitvoering een beetje op oefening 3, maar je stretcht er andere spieren mee. Vraag je paard zijwaarts te buigen met zijn hals en rug. Laat je paard zijn hoofd richting de buitenkant van zijn spronggewricht bewegen. Hou deze houding waar mogelijk een aantal seconden vast. Laat je paard weer rustig terug gaan naar zijn normale houding en herhaal dan de oefening. Doe deze oefening 3x naar links en 3x naar rechts.

 

Meestal zal de ene kant makkelijker gaan dan de andere kant. Om dit te verbeteren kun je de moeilijke kant 2x zoveel oefenen. Je start bijvoorbeeld met de moeilijke kant, vervolgens oefen je de makkelijke kant en dan sluit je af met de moeilijke kant. Doe deze oefeningen gedurende een paar weken vrijwel dagelijks. Merk je dat na een paar weken de oefeningen goed gaan en dat je paard er weinig moeite meer mee heeft? Dan is 1 á 2 keer per week oefenen voldoende. Heeft je paard na een paar weken nog veel moeite met de oefeningen of zie je geen verbetering? Dan kan het zijn dat je paard ergens last van heeft, een wervelblokkade bijvoorbeeld.

  

Kan ik deze oefeningen met ieder paard doen?

Nee. In sommige gevallen kan het beter zijn deze oefeningen niet te doen en eerst een dierenarts of osteopaat langs te laten komen. Heeft je paard een aandoening of blessure in zijn nek of rug? Overleg dan eerst even met je dierenarts of osteopaat of je deze oefeningen wel mag doen. Het is verstandig met deze oefeningen te stoppen  en een therapeut in te schakelen in de onderstaande gevallen:

  • Kan je paard maar een klein stukje opzij buigen? Het kan zijn dat er een blokkade zit in de wervelkolom, waardoor je paard moeite heeft met buigen.
  • Kantelt je paard zijn hoofd heel erg tijdens de oefeningen? Dan probeert je paard veelal te compenseren voor één of meerdere wervelblokkades. Door zijn hoofd te kantelen komt hij verder, waardoor de stijfheid veroorzaakt door blokkades minder opvalt.
  • Draait je paard zijn achterhand steeds weg tijdens de oefening? Dan probeert hij de stretch te ontwijken. Om dit te voorkomen kun je oefenen langs een wand. Blijft het lastig voor je paard om de stretch netjes uit te voeren? Dan is dit vaak een teken dat je paard pijn heeft en de stretch voor hem of haar daardoor erg onprettig aanvoelt.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer stretchoefeningen die je kunt doen met je paard. Wil je weten welke oefeningen het meest geschikt zijn voor jouw paard? Na een osteopathisch onderzoek en behandeling zal ik je laten zien welke oefeningen het beste helpen bij de klachten van jouw paard. De oefeningen die je krijgt zijn specifiek afgestemd op de probleemgebieden in het lichaam van jouw paard. Ieder paard is verschillend, dus is het belangrijk te kijken naar wat jouw paard precies nodig heeft.