Over osteopathie

 

Waarom over osteopathie? Omdat ik merk dat osteopathie voor veel mensen nog een beetje een vaag begrip is. Bijna dagelijks krijg ik de vraag wat osteopathie eigenlijk is. 5 jaar geleden vond ik het zelf ook erg moeilijk om een goed en duidelijk antwoord te geven op deze vraag. Het was pas tijdens mijn studie bij ICREO dat het mij volledig duidelijk werd, puur door het te ervaren en ermee te werken. Ik hoop jullie door middel van dit artikel wat bekender te maken met osteopathie als behandelwijze.  

 

Om gelijk maar te starten met een definitie van osteopathie: osteopathie is een manier van behandelen op basis van de theorie dat klachten vooral te wijten zijn aan een gestoorde beweeglijkheid van de gewrichten, spieren, zenuwen, bloedvaten en andere weefsels. Door manipulaties van deze weefsels kan de beweeglijkheid hersteld worden en hiermee zijn veelal de klachten verholpen. Met het geven van deze definitie zou ik natuurlijk nu al klaar kunnen zijn met dit artikel, maar ik wil jullie graag nog wat meer informatie geven over osteopathie.  

 

Één van de vele voordelen van osteopathie is de holistische benadering. Dit houdt in dat een osteopaat het lichaam in zijn geheel bekijkt en bevoelt, ongeacht wat de klachten zijn. Vrijwel alle structuren in het lichaam zijn anatomisch of functioneel met elkaar verbonden, waardoor veelal de werkelijke oorzaak van een klacht ergens anders vandaan blijkt te komen. Denk bijvoorbeeld eens aan een paard of hond die geleidelijk aan steeds stijver is gaan lopen en inmiddels soms zelfs onregelmatig/mank loopt. De kans dat dit probleem vanuit het been zelf veroorzaakt wordt is aanwezig, echter de kans dat de oorzaak elders in het lichaam zit is vele malen groter. Een mogelijke oorzaak zou bijvoorbeeld in de rug kunnen zitten. Een wervelblokkade kan leiden tot een verhoogde spierspanning, een verminderde doorbloeding (met verzuring en ophoping van afvalstoffen als gevolg), de aanwezigheid van triggerpoints of tenderpoints (bij sommigen beter bekend als spierknopen of pijnpunten), pijnklachten en stijfheid. De gevolgen van zo’n wervelblokkade zijn niet alleen in de rug merkbaar, maar ook op andere plekken in het lichaam. Vanuit de rug ontspringen de zenuwen die onder andere de benen gaan aansturen. Deze zenuwen regelen de aansturing van de spieren en de spierspanning in de benen, maar ook minder bekende dingen zoals de doorbloeding en het zweten. Met dit in ons achterhoofd klinkt het ineens al een stuk logischer dat een rugklacht problemen kan geven in de benen.

 

Een osteopaat zal altijd proberen de onderliggende oorzaak van de klacht aan te pakken en niet alleen de symptomen te behandelen. Hierdoor zal de behandeling per dier verschillend zijn. Ook al zijn de symptomen misschien hetzelfde, de onderliggende oorzaak kan heel verschillend zijn. Een osteopaat zal veelal gebruik maken van zachte technieken tijdens zijn behandeling. Er komen geen hamers aan te pas en uw dier wordt niet hardhandig ‘gekraakt’. De reden hiervoor is dat veel hardere technieken niet alleen een positief effect kunnen hebben, maar ook in meer of mindere mate schade aanrichten. Daarnaast is het voor de dieren zelf veel prettiger en meer ontspannen om wat zachtere technieken te gebruiken. De effecten van deze zachtere technieken zijn enorm, zelfs bij grote dieren zoals paarden. Het is belangrijk dit niet te onderschatten. Het doel van een osteopathische behandeling zou als volgt moeten zijn: maak los wat losgemaakt moet worden en blijf af van wat goed gaat, laat het lichaam daarna zichzelf herstellen en zijn balans weer vinden.  

 

Tot slot is er nog een klein, maar veel voorkomend misverstand over osteopathie dat ik graag uit de wereld wil helpen. Dit misverstand is dat osteopathie alternatief zou zijn. Het stempel alternatief heeft helaas voor veel mensen nog een negatieve associatie. Toch is er niets alternatiefs aan osteopathie, in feite is het net zo alternatief als fysiotherapie. Als je alternatieve geneeswijzen opzoekt in het woordenboek betekent het: anders dan de gebruikelijke geneeswijzen. Maar wie bepaalt wat de gebruikelijke geneeswijze is? Volgens de zorgverzekeringen in Nederland (voor mensen) valt osteopathie onder de vergoeding van alternatieve geneeswijzen. In Amerika daarentegen is osteopathie juist een heel gebruikelijke geneeswijze. Daar is het gebruikelijk om een fysiotherapeut in te schakelen als je moet revalideren (bv. na een operatie), maar voor andere klachten wordt een osteopaat ingeschakeld. Het is dus enorm afhankelijk van de mening van een groep mensen of iets alternatief of regulier is. Uiteindelijk ben jij dus zelf degene die bepaalt of iets voor jou een alternatieve geneeswijze of een reguliere geneeswijze is!